joi, 10 iunie 2010

Foccacia cu ulei de masline si cimbru

Pentru ca Alexandra m-a innebunit cu Foccacia si cu cele 10.000 de variante care le face mereu m-am hotarat sa incerc si eu varianta ei, doar ca am preferat sa folosesc cimbrul, pe care il ador si il pun in orice mancare de cate ori am ocazia.

Ingrediente:
1kg faina
1 cub de drojdie sau 2 pliculete
2 1/2 cani apa calduta
2 1/2 lingurite sare
50 ml ulei masline + putin de pus deasupra
cimbru
Drojdia am dizolvat-o in jumatate de pahar de apa calduta (cine foloseste uscata o amesteca direct cu faina), dupa care am facut un "crater" :) in mijloc la faina si am turnat-o acolo.

Am adaugat sarea si am inceput sa amestec. Pe masura ce apa se incorporeaza, se mai adauga putin cate putin.
Dupa ce incorporam toata apa, continuam sa framantam coca inca vreo 10 minute.

Adaugam uleiul de masline si mai amestecam putin pana ce aluatul se desprinde de pe degete.

Acoperim bolul cu un prosop curat si il lasam sa dospeasca intr-un loc caldut (langa aragaz, in timp ce se incalzeste cuptorul).
Transferam coca intr-o tava unsa si tapetata cu faina (cine vrea cu hartie de copt).

Facem in aluat gauri cu degetele si mai punem putin ulei de masline deasupra (in gauri).

Presaram cu cimbru (sau ierburi aromatice sau ce vreti voi) si putina sare si mai lasam la dospit vreo 15 minute.

Dam tava la cuptor pentru 30-40 minute la foc mediu.

Mie mi-a placut foarte mult cum a iesit, are o aroma deosebita datorita uleiului de masline si, bineinteles, cimbru. Poate ca ar fi trebuit sa o las sa fie ceva mai "bronzata" insa la gust a iesit super.

Cine vrea sa foloseasca o tava pentru tarta, cred ca jumatate de portie ar fi suficient.

Si daca totusi aveti indoieli in privinta rezultatului, aici e dovada. :)

Mersi Alexandra!

Update: Consultand specialistii :P cica aluatul trebuia pus la dospit direct in tava si facute gaurile pe loc pt ca altfel au tendinta de a se astupa. Asa o sa fac data viitoare! :)

2 comentarii:

mio alexandra spunea...

Ma bucur ca ti-a iesit!! Ai facut o mica greseala pe care am facut-o si eu prima data:P. Aluatul il lasi la dospit in forma si dupa aceea faci gaurile si ui uleiul, in caz contrar o sa ti se astupe gaurile si uleiul va iesi la suprafata.Banuiesc ca ale tale s-au astupat.Nu mai stiu cum am scris eu reteta pe blogul meu, sper ca nu am scris-o gresit :P.

Lira spunea...

S-au mai astupat din gauri, dar gustul a iesit foarte bun. Oricum, din greseli se invata. Ma mai perfectionez si eu si mai invat de la unu altu :) Mersi de reteta, o sa o repet cu siguranta, si cu gaurile neastupate, care in cazul meu au iesit ca niste crestaturi, dar asta nu i-a schimbat gustul.

Trimiteți un comentariu

Multumesc pentru comentarii. Te mai astept pe blogul meu! ..... Nu lasati comentarii anomine!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails