duminică, 23 mai 2010

Prajitura cu crema de rom

Cred ca ar trebui sa deschid o rubrica numita Retete prafuite pentru ca din aceasta colectie face parte si reteta de fata. Este o prajitura care mama ne-o facea foarte des cand eram mici, poate din cauza ca era si una din putinele retete care le stia la vremea aceea, iar ingredientele nu erau foarte pretentioase. Numele original, cel care il are mama in caietul de retete este Kotty Testo, nu stiu de ce si de unde vine numele, insa probabil pentru unii ar suna ciudat asa ca am decis sa il schimb putin, in rest ingredientele si procedeul sunt exact ca acum 20 de ani :)
Ingrediente pentru foi:
400 g faina
100 g zahar
150 g unt/ margarina
3 galbenusuri
1 praf de copt
Ingrediente pentru crema:
100 g unt
150 g zahar pudra
3 linguri de dulceata
2-3 linguri cacao
rom
Ingrediente pentru glazura:
3 albusuri
150 g zahar
Faina amestecata cu praful de copt se pune intr-un bol impreuna cu zaharul, untul si cele 3 galbenusuuri si se amesteca pana obtinem un aluat.
Aluatul rezultat se imparte in 3 si se formeaza 3 foi care se coc pe dosul unei tavi. Aluatul este destul de sfaramicios, motiv pentru care ar fi bine sa faceti foaia direct pe dosul tavii, daca o faceti pe planseta si o transferati riscati sa se rupa. Foile se coc in cuptorul preincalzit pentru 10-15 minute.
Intre timp preparam crema: amestecam untul cu zaharul pudra, dulceata (eu am pus de prune), cacao si rom pana cand obtinem o consistenta cremoasa.
Dupa ce s-au copt foile, una dintre ele, cea care e mai "urata" :P sau care o sa se rupa, o zdrobiti si o adaugati la compozitia de crema.
Cele 3 albusuri ramase se bat pe bain marie cu zaharul pana se leaga. Atentie, este bine sa bateti in continuu pentru ca daca nu o faceti albusurile pot avea acel aspect ca se taie si nu mai este acea consistenta pufoasa.
Punem intr-o tava, o foaie coapta, crema si cealalta foaie, dupa care adaugam albusurile batute si dam la cuptor vreo 10 minute pana se rumenesc putin.
Eu am taiat prajitura dupa ce am scos-o din cuptor pentru ca daca se raceste albusurile se intaresc si nu mai puteti taia bucati frumoase.
Cine are rabdare cred ca s-ar putea face si in varianta biscuiti sandwich in forma de stelute, cercuri sau ce mai vreti voi.
Poate nu arata exact ca o prajitura scoasa din cutie sau ca cele de la cofetarie, dar gustul este foarte bun si merita incercata.



3 comentarii:

Mrs. Green Foot spunea...

"Kotty" nu stiu ce inseamna, dar "testo" pare sa fie transcrierea fonetica pentru "tészta", adica prajitura in maghiara :)

codruta spunea...

Kotty vine de fapt de la numele unguresc de fata Kati

Harmony Moon spunea...

Se numeste Prajitura Katy, este o reteta ungureasca veche, si la mine, bunica o facea cand eram mic, acum o fac si eu, dar reteta este ceva diferita de a ta , foarte bun !!!!! :P

Trimiteţi un comentariu

Multumesc pentru comentarii. Te mai astept pe blogul meu! ..... Nu lasati comentarii anomine!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails