luni, 28 iunie 2010

Sirop de capsuni

Fara fierbere

Zilele astea m-am delectat cu niste sirop de capsuni si cateva sortimente de dulceata pe care urmeaza sa le postez. Siropul acesta il pun de cativa ani, este o reteta foarte buna care poate fi adaptata pentru mai multe fructe perisabile care lasa destul de multa zeama gen: visine, caise, zmeura, mure...
Ingrediente (pentru 7 litri de sirop)
3 kg de capsuni
3 l de apa
1 lingura sare de lamaie
1/2 lingura de salicil
6 kg zahar
Capsunii se spala si se curata de codite, dupa care se pun intr-o oala. Adaugam apa peste ei, sarea de lamaie si salicilul. Lasam totul sa stea 24 de ore.
Salicilul este varianta ungureasca a conservantului (am pus si o poza cu el). Eu il prefer pentru ca nu schimba gustul siropului spre deosebire de conservant Cine nu are, merge si conservantul.
A doua zi adaugam zaharul si mai lasam inca 24 de ore Eu am mai amestecat in oala din cand in cand pentru ca zahaul are tendinta sa se depuna pe fund, asa ca mai dati cu lingura prin oala cand treceti prin zona.
A 3-a zi separam capsunii de sirop, siropul se strecoara si se pune in sticle. Fructele se pun in borcan, cu sirop cat sa treaca peste ele.
Capsunii in sirop merg foarte bine, daca vreti sa faceti iarna o prajitura cu fructe, pe o budinca, orez cu lapte sau ce va mai trece voua prin cap .... si garantez ca sunt de 10.000 de ori mai buni decat cei congelati.
Siropul se pastreaza foarte bine si 2-3 ani.



32 comentarii:

Mrs. Green Foot spunea...

Excelent! Am tot auzit de siropurile facute la rece, care se fac mai usor decat varianta prin fierbere, dar inca nu apucasem sa caut o reteta. Asa ca reteta ta este binevenita, o sa incerc si eu, dar ma gandesc sa inlocuiesc capsunile cu afine. Sunt foarte curioasa ce gust o sa aiba fata de siropul facut la cald :)
Mersi!

Lira spunea...

Sa folosesti cu placere reteta ....si cred ca varianta cu afine o sa iasa foarte aromata

Anonim spunea...

vazand siropul tau de capsuni imi amintesc de copilarie cand se bea sirop de capsuni,visine cu sifon...este o reteta interesanta!

andreescu laura spunea...

aceasta reteta este exact ce imi doream!puteti sa imi spuneti,va rog,daca se poate face si cu zaharina, pt. diabetici?va multumesc!

viorel spunea...

viorel barascu
sunt un amator de produse naturale,nu am facut niciodata sirop fara fierbere,sunt foarte curios cum rezista in timp dar mai ales ce gust are,ce alte fructe se mai poate folosi pentru sirop la rece ?? multumesc!

Lira spunea...

viorel... siropul rezisa cativa ani buni.. asa daca vei face in cantitati mai mari, la mine fiica-mea bea in fiecare zi si prefer sa ii dau sirop de casa, decat sucuri cumparate. In principiu se poate face din fructe perisabile, care lasa cat de cat zeama. Eu am mai facul din strugurasi, zmeura, visine... si chiar am zis ca as vrea sa incerc si din portocale, cel putin jumatate de portie. Eu zic ca o sa fii incantat de rezultat, merita sa incerci

Anonim spunea...

draga mea mie imi pare acest sirop:apa cu foarte mult zahar si cu o usoara aroma de capsiuni

Lira spunea...

Am specificat s anu se mai puna comentarii anonime, dar vad ca vorbesc singura.... oricum, draga anonima/anonimule, te sfatuiesc sa incerci macar jumatate de portie si o sa fi uimita de rezultat si pe urma mai vorbim daca e doar o "usoara aroma de capsuni"

Anonim spunea...

NE SPUI SI NOUA DE UNDE IEI TU SALICILI-UL? TE RUGAM

Anonim spunea...

AM- INCERCAT SA MA IDENTIFIC CU UNA DIN OBTIUNILE TALE SI NU AM REUSIT....

Lira spunea...

Salicil se gaseste in principiu cam pe la orice alimentara, cel putin in Cluj este.

Legat de ultima postare de comentariu, numele se poate scrie si in interiorul comentariului daca nu va puteti identifica altfel.

Anonim spunea...

e fooooooooarte bun...l.am incercat si a iesit foarte bine...sunt curioasa cat de mult o sa reziste..

Lira spunea...

ma bucur ca iti place.... rezista foarte bine 2-3 ani si nu trebuie tinut la rece chiar daca e desfacut. cine esti, ca sunt curioasa??

Anonim spunea...

Lira, te rog sa imi spui daca siropul se consuma ca atare sau diluat cu apa. Ma gandesc eu ca daca ii zice sirop merge diluat, dar nu imi dau seama cat de concentrat iese. Am visine de cules in gradina si as lua si o tura de capsunele de mai gasesc. Am pus s sirop fiert dar as aputin mi-a iesit. Multumesc de rasppuns.
Roxana, Oradea

Lira spunea...

Roxana siropul e foarte concentrat, adica pentru un pahar de suc ai nevoie sa pui doar putin sirop pe fundul paharulu (mai putin de un deget) si completezi cu apa minerala sau plata. Daca vrei sa faci din visine poti sa vezi si varianta de Sirop de visine la sectiunea Conserve - muraturi.

Anonim spunea...

Multumesc, ma bucur ca e concentrat. L-am gasit si pe cel de visine, dar in principiu e cam la fel cu cel de capsuni. Am sa te anunt cum iese.
o zi frumoasa, Roxana

Anonim spunea...

Am sa-l incerc chiar azi ,dar cu visine.Multumesc pentru postare .Va tin la curent cu rezultatul obtinut.Viorica Timisoara

Anonim spunea...

Suuuuuper! Viorica Timisoara

Anonim spunea...

Bună,
Nu prea mă pricep la bucătărie, dar siropul sună chiar foarte bine.Salicilul poate fi înlocuit cu acidul salicilic, banala aspirină?
Cu mulţumiri, Mihaela, Suceava.

Lira spunea...

Mihaela, eu nu am fosolosit decat salicil. Poti inlocui daca nu gasesc cu conservant. Vaianta cu aspirina nu am incercat-o, dar asa cum merge la muraturi, probabil merge si la siropul asta. Oricum, daca incerci, poti incerca pe o cantitate mai mica de sirop.

CRISTINA spunea...

buna ,reteta de sirop e minunata,dar in loc de zahar daca as pune miere de albine,se poate?conservantul e obligatoriu?

Lira spunea...

Eu o pun in varianta asta de la inceput. Nu as putea sa iti garantez rezultatul daca aduci eventualele modificari. Eventual poti incerca pentru o cantitate mai mica.

Anonim spunea...

m-a dat gata siropul...eu ador capsunile.as vrea sa il incerc si eu dar eu locuiesc in italia si aici nu se gaseste nici sare de lamaie nici salicil...offffffffff nu stiu ce sa fac?sau mai bine zis cum sa-l fac..adelina munteanu catania

speranta spunea...

Buna.Multumesc.usor si super bun.

Anonim spunea...

sare de lamaie si salicilat cea mai mare OTRAVA

Lira spunea...

O rugaminte! cei care nu sunt in stare sa de comentarii cu nume, sa se abtina! Nu mai accept comentariii anomine!

geta spunea...

Draga Lira, ai facut o treaba minunata ca ai oferit aceasta reteta. Citindu-te, am facut-o si eu. A iesit o minunatie. Sa vad acum, la iarna cum rezista.
As dori sa adaug ceva care am gresit si cine vrea sa faca reteta sa nu faca precum am facut eu.
Am pus totul intr-un borcan de 10 kg. toate bune si frumoase numai ca, s-a umplut la maxim atunci cand am adaugat zaharul. Nu ar fi fost nici o problema numai ca, borcanul are acea gatuitura si mestecatul a fost foarte anevoios. data viitoare voi face intr-o oala mare de inox pe care o am pentru cazuri speciale. Sper sa nu dauneze daca este metal.
Acum vreau sa incerc aceeasi reteta dar cu zmeura. Am emotii dar sper sa fie ok.
PS.
Eu am folosit conservant Dr.Otker si nu lasa nici un gust suspect.
Iti multumesc mult !
Geta

Anonim spunea...

Corina
Am uitat sa pun conservant ieri,pot sa pun astazi,a 2 azi? Va rog,ajutati-ma,este vreo priblema ca le-am strivit inainte si apoi am pus apa?Nu stiu ce sa fac daca mai exista vreo sansa sau am stricat totul? multumesc

Lira spunea...

Corina poti pune conservantul si ziua urmatoare. Eu am acut acum 3 zile din nou o portie de sirop, iar capsunii mei au fost ceva mai tari, asa ca i-am zdrobit un pic cu ustensila aceea de facut piure.

Mihaela spunea...

Bun de tot siropul!! Mama facea cand eram copii, cu o mica variatie. 2kg de fruct (capsuni sau visine) puse in 3l de apa cu 4 aspirine zdrobite, le punea intr-un borcan la macerat 2 zile. Dupa care strecura printr-un tifon gros si storcea tot sucul din fruct. La fiecare litru de sirop obtinut adauga 1,5 kg de zahar si amesteca pana se topea zaharul dupa care il punea in sticle. Mamaaaa si ce bun era. A uitat o sticla in pivnita 5 ani si tot bun era. Doar ca s-a mai ingrosat dar gustul si culoarea erau la fel de bune. Iar pt cititoarea de mai sus care crede ca e doar apa cu un pic de gust... las-o ca nu stie ce pierde :))))

Anonim spunea...

Cea mai buna reteta!!!!!!! prepar siropul asta de 3 ani, da cand am descoperit reteta, di orice fructe, toata lumea e incantata. FELICITARI!!!!!!!!!
Dana, Cluj Napoca

Anonim spunea...

Am facut siropul anul trecut(eu sunt cea care a uitat sa puna conservantul in prima zi)a iesit o bunatateeeee. Multumesc pentru reteta.As dori sa va intreb daca zaharul se poate inlocui cu miere si care ar fi cantitatile.Va multumesc din suflet.

Trimiteți un comentariu

Multumesc pentru comentarii. Te mai astept pe blogul meu! ..... Nu lasati comentarii anomine!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails